Een gelukkig Miauwjaar

OUDEJAARSAVOND… 

 

Tijd voor de klassieke terugblik op het voorbije jaar. Welke dromen hebben we verwezenlijkt? Welke uitdagingen overwonnen? Welke lieverds zijn er bij gekomen in ons leven en van wie hebben we afscheid moeten nemen? Een tijd van reflectie maar vooral de start van nieuwe uitdagingen, nieuwe dromen, nieuwe job, nieuwe avonturen, nieuwe liefde, nieuwe overwinningen, … enz.! We zetten het jaar in met een knaller! Ja soms zelfs letterlijk. 

Elk jaar opnieuw is vuurwerk een hot topic voor onze lieve dierenvrienden. Alhoewel veel gemeenten het afschieten van vuurwerk verbieden klinken er ieder oudjaar weer knallen. 

Sommige van onze viervoeters hebben er geen last van maar voor andere is het een ware hel! Hoe kan jij jouw kat bijstaan tijdens deze knallende eindejaarsperiode? We delen graag enkele tips. 

Ps. weet dat elke kat anders is en dat het van jouw kat afhangt wat wel of net niet werkt om hem/haar hierin te ondersteunen.

Verstoppertje

♥ Laat jouw kat zelf bepalen waar hij zich wil verstoppen. Dit kan zijn op een hoog plekje, onder de zetel, in een aparte kamer zoals de badkamer, in of onder jouw bed, … 

♥ Geef jouw kat de gelegenheid om naar een andere verstopplaats te kunnen vluchten als hij dit wil. 

♥ De beste verstopplekjes hebben een in- en uitgang. Je kan zelf aan de slag met bv. de kartonnen dozen van de kerstkadootjes. Leg er dekentjes in met zijn eigen geur. 

♥ Maak/zet de verstopplekjes op voorhand klaar. Zo kan jouw kat deze al rustig ontdekken. 

♥ Laat jouw kat met rust! Ook als hij lang in zijn schuilplaats blijft. Voorzie eten en drinken en een kattenbak in de buurt van zijn schuilplekje. Zo heeft hij alle nodige bronnen bij zich. 

♥ Maak van jouw huis een veilige bunker. Doe rolluiken naar beneden of hou de gordijnen dicht. Doe lichten aan en zet radio en/of tv aan. Ook als je niet thuis bent. Kies een zender die om middernacht geen vuurwerk uitzendt. 

Over BUITENKATTEN,
TROOSTEN EN TRAINING

Buitenkatten

♥ Haal jouw kat tijdig binnen en doe het kattenluikje op slot. 

♥ Let extra op als je zelf buiten gaat. Jouw kat kan supersnel mee buiten glippen. Vraag ook aan je bezoek om hierop te letten. 

♥ Doet jouw kat altijd buiten zijn behoefte? Zet dan een kattenbak gevuld met aarde naast het kattenluikje. 

♥ Hou je kat voldoende lang binnen. Je weet maar nooit of er nog op latere tijdstippen vuurwerk afgeschoten zal worden. En, hoe verschrikkelijk het ook is, er worden ook katten mishandeld met vuurwerk. 

♥ Check je tuin voor jouw kat weer naar buiten gaat. 

♥ Zorg dat de chip van jouw kat in orde is en alle gegevens up to date zijn. Just in case. 

Troosten? 

♥ Is jouw kat bang en komt hij naar je toe troost hem dan, geef hem steun, geef hem alle liefde en aandacht die nodig is zodat hij zich veilig voelt. 

♥ Dwing jouw kat niet om bij je te komen en/of te blijven. Geef jouw kat het gevoel van controle. Jouw kat kan komen en gaan wanneer hij dit wil. 

♥ Blijf verder zelf heel kalm! Katten zijn heel gevoelig voor verandering in jouw gedrag. 

♥ Wees geduldig en ga zeker niet straffen! 

Training & Ondersteuning

♥ Je kan jouw kat voorbereiden door hem te laten wennen aan luide geluiden. Zo kan je op internet filmpjes vinden met vuurwerkgeluiden. Je speelt deze eerst stilletjes af en geeft jouw kat een beloning als hij rustig is. Zo bouw je heel langzaam het geluid en de frequentie op. 

♥ Als jouw kat niet bang is of lijkt en hij zich niet verstopt, maak er dan een fijn moment van door met hem te spelen. 

♥ Je kan jouw kat ondersteunen door bv. bachbloesems, essentiële oliën, kruiden, hennepolie, …  Laat je  hierin begeleiden! 

♥ Als olie kan je een “stress away” of “lavendel” inzetten. Je kan hier al op voorhand mee beginnen. Geef jouw kat altijd de mogelijkheid om naar een “olievrije” ruimte te kunnen. Je kan de olie ook op je eigen polsen doen. Het werkt ook relaxerend voor jou! 

♥ Gebruik nooit een middel met acepromazine bv. Vetranquil, daarvan is jouw kat alleen maar 
schijnbaar rustig. In werkelijkheid hoort hij alles nóg beter, zodat het vuurwerk een driedubbele nachtmerrie voor hem is. Een middel als Zylkene kan je bv. wel inzetten. Hier moet je al op voorhand mee starten. Dus niet enkel de dag zelf. Vraag steeds raad en begeleiding aan je dierenarts. 

 

Aftellen en in volle vaart …. naar het nieuwe jaar! 

  

♥ Extra tip! Ben je op vakantie of ga je nieuwjaar buitenshuis vieren? Geef dan duidelijke instructies aan de kattenoppas! 

Ik wens jullie voor 2024 een jaar met heel veel warmte, licht en vreugde, passie in alles wat je doet, dichter bij jezelf komen en voluit gaan waar jij voor wil gaan! En uiteraard voor al die knappe lieverds een happy home met gouden mandjes en liefdevol personeel. 

Liefs, Sarah