CONTACT

 

 

WIL JE GRAAG meer informatie of een afspraak?

Follow Me On

sarah@katsense.be

0032474539421

Frequently ASKED QUESTIONS

Wat is er nodig voor een vachtverzorging aan huis?

Als baasje moet je in principe niets speciaal voorzien. Ik breng alle materiaal mee alsook een kussen en handdoek om de kat op te leggen. Een rustige ruimte en een tafel waar de kat op mag is voldoende. Sommige katjes vinden op tafel gezet worden niet zo fijn en deze behandel ik dan ook op de grond. Voor onze seniors is dit vaak een ideale oplossing. Een eigen handdoek of dekentje of mandje mag uiteraard altijd.
Het lievelingseten of een snoepje mag je in de buurt leggen. Ik heb ook altijd wat lekkers bij om in te zetten als afleiding. Samen zorgen we ervoor dat de trimbehandeling zo vlot en zo stressvrij mogelijk verloopt.

Wat als de kat te angstig is of te veel stress heeft?

Elke kat is verschillend dus ook elke behandeling is verschillend.  Ik bekijk altijd de noden en het gedrag van de kat voor een optimale verzorging.
Als een katje te bang is of haar stresslevel meteen heel hoog is, bespreken we een aangepast stappenplan.
Dit kan o.a. zijn:
– een training om te wennen aan de handelingen en geluiden
– als er teveel klitten en/of vilt zijn eerst een trimbeurt bij een dierenarts onder narcose
– meerdere behandelingen waar we steeds een beetje klitten en/of vilt weghalen zo moet de kat niet onder narcose. Narcose kan voor oudere of zieke katten te zwaar zijn.
– we kunnen gabapentine, een stressverlagend middel, inzetten zodat uw kat onder rustigere omstandigheden getrimd kan worden (dit gebeurt in overleg met uw dierenarts en kan alleen worden voorgeschreven door een dierenarts)
– ook oliën kunnen tijdens de behandeling in een diffuser verdampt worden
We zoeken samen de beste oplossing voor uw kat!

Wat is gabapentine?

Gabapentine is een humaan middel, dat o.a. gebruikt wordt voor de behandeling van epilepsie en zenuwpijn bij mensen. Ook bij katten (en honden) wordt gabapentine soms gebruikt als pijnstiller. Wat niet iedereen weet, is dat gabapentine daarnaast ook erg geschikt als stressverlagend middel om te geven voordat de kat naar de kliniek gaat. Er zijn inmiddels meerdere studies gedaan die hebben aangetoond dat gabapentine een significant stressverlagend effect heeft bij de kat.

De dosering voor sedatie is 50-100 mg/kat, 2-3 uur voor het bezoek. De hoogte van de dosering is afhankelijk van de grootte en de stresslevel van de kat en wordt bepaald door de dierenarts.
Gabapentine is een poeder in een capsule, de capsules zijn vanaf 100 mg.  De capsule kan in 1x gegeven worden of opengemaakt worden en gemengd worden met een klein lepeltje natvoer (overleg dit altijd even met je dierenarts).

Zoals elk medicijn heeft ook gabapentine mogelijke bijwerkingen. Katten worden sowieso wat wiebelig en sloom, maar dat is op zich niet erg.
Sommige katten moeten ervan braken en/of kwijlen, maar gelukkig komt dit niet heel vaak voor.
Let op: bij hele zieke katten is het niet verstandig om kalmerende middelen voor te schrijven (geen enkele).

Het effect van gabapentine duurt circa 8-12 uur, gedurende die tijd je kat dus niet naar buiten laten en ook niet zonder toezicht laten (geen trappen lopen, niet springen)

Bron: Duthcatvet