Een vrolijk kattenkerstfeest

KERST … de mooiste tijd van het jaar!


Zijn jullie ook zo verzot op kerst?  Wat kan ik genieten van de gezellige sfeer, de kaarsjes en lichtjes, lekker warm onder 
een dekentje (met de kat op schoot), het houtvuur, kerstmuziek op de achtergrond, … Op en top genieten van de kleine dingen. 

Ook de KERSTBOOM mag uiteraard niet ontbreken.                                                                                           
Maar hoe pak je het aan als jouw lieve katjes vol bewondering naar de kerstboom staren? 
Want ook zij willen, net zoals wij, genieten van de kerstboom vol lichtjes en glinsterende versieringen. 
Maar dan wel op hun eigen ‘KATSE’ manier. 

Voor onze katten is deze periode een tijd van veel nieuwigheden, luidruchtigheid en stress. Denk maar aan nieuwe decoratie, bezoek, andere geuren, meubels die verplaatst worden om plaats te maken voor de kerstboom, de kattenbakken of drinkbakjes die niet meer op hun vaste plek staan, de pakjes onder de boom, enz.… 

Aan ons om hen zo goed mogelijk te begeleiden en vooral te begrijpen. 

Kerstboomtraining

Laat jouw kat de kerstboom verkennen. Stel de boom eerst op zonder versieringen en laat jouw kat uitgebreid op onderzoek gaan. 
Iets nieuws onderzoeken doen katten door te ruiken (geur) en te voelen  (met hun pootjes en snorharen). Geef hen de tijd om te ontdekken. 

De volgende dagen (hoe snel is afhankelijk van jouw kat) doe je de lichtjes in de boom. Je zet de lichtjes best op een vaste stand want twinkelende lichtjes zijn zoooooooo fascinerend en dagen je huistijger nog extra uit…  Al zijn er natuurlijk uitzonderingen en zal net al dat geflikker jouw katje afschrikken.

Vervolgens gaat de versiering erbij. Oh wat is dat toch leuk zo’n bewegende kerstballen, figuurtjes, veertjes, slingers, …. Maak een slimme keuze qua versiering en zorg dat deze goed vasthangen zodat er minder beweging is. Hang eventueel plastieken kerstballen aan de onderkant van jouw boom. Of als je een echte wildebras hebt, misschien zelfs in de hele boom. 

Over boomklimmers, geuren en speelmomenten

Hoog in de boom 

Onze kerstboom is voor onze katjes de absolute topper. Want, jawel, katten zijn nu eenmaal BOOMKLIMMERS en zitten graag HOOG. Hoe geweldig is het dan als wij een “echte” boom in huis halen! 

Zet een andere hoogteplaats naast je kerstboom bv. een klimpaal, een hoge kast waar jouw kat op mag, een muurplankje, … en liefst nog hoger dan de kerstboom zelf. Maak deze plekjes extra aantrekkelijk door er dekentjes, mandjes en/of kussentjes op te leggen. Zo heeft jouw kat de hoogste plaats in huis en kan hij van daaruit de boom goed observeren. Jouw kat zal minder geneigd zijn om in jouw kerstboom te kruipen. 

Ook een verstopdoos of mandje onderaan de kerstboom kan een goede oplossing zijn. Zo creëer je een veilige verstopplaats. Laat jouw kat ook met rust als hij hierin zit. 

Maak de boom minder toegankelijk door hem niet naast een opstapje, lage kast of tafeltje te plaatsen.

En wat dacht je van een zelfgeknutseld exemplaar ernaast? Fun voor jezelf, de kids en de katten. Pret gegarandeerd dus! 

Geuren en spelen

De GEUR van een VERSE KERSTBOOM kan jouw kat enorm triggeren. Je kan eventueel kiezen voor een 
namaak exemplaar. Let op met verse kerstbomen, deze zijn GIFTIG! 
Je kan jouw kat al laten wennen aan de dennengeur door bv. een diffuser met olie te gebruiken. 
Als je een diffuser gebruikt zorg er dan voor dat jouw kat altijd naar een andere ruimte (zonder deze geur) kan vluchten. 
Breng op voorhand kerst in je huis door ontdekkingsdozen met takken, blaadjes, dennenappels, … voor je kat neer te zetten. 

Zorg voor extra SPEELMOMENTEN (dan de vaste dagelijkse) met jouw kat. Zo heeft jouw kat beweging, wordt het jachtinstinct bevredigd en reduceer je stress. 
Het plaatsen van tijdelijk meerdere bronnen of het gebruik van een speelgoedkoffer kan hierbij ook goed werken. 
Geef jouw kat een vroeg kerstcadeautje en haal wat nieuwe speeltjes in huis. Dan gaat alle aandacht en spel daar naartoe i.p.v. naar de versiering en lichtjes in de boom. Voor jouw kat zijn al die versieringen immers nieuw speelgoed. 

Speelgoedkoffer

Hoe werk de speelgoedkoffer? Heel simpel! Je legt verschillende bakjes aan met daarin telkens verschillende lievelingsspeeltjes van jouw kat. De ene dag/week bied je het ene aan en de volgende dag/week het andere. Je kan ook geuren toevoegen door geurzakjes met kattenkruid en valeriaan in de koffer te leggen. Zo ruiken de speelgoedjes hiernaar en zullen jouw katten zich super amuseren. De speelgoedkoffer werkt ook heel goed om te achterhalen waar jouw kat nu het meest van houdt. Want elke kat heeft zijn eigen voorkeur. En ja hoor, elke kat speelt! 

Straffen No jingle way!

Hou jouw kat in de gaten. Wil hij in de boom kruipen of met een kerstbal gaan spelen? Start op dat moment een spel! Op deze manier is zijn aandacht volledig bij jou en niet meer bij de boom. Lok hem uit de boom door wat lekkers tevoorschijn te toveren.
Gebruik geen toeters of waterspuit om jouw kat van de boom weg te houden.
 

En wat als jouw kat dan toch in de boom klimt of een kerstbal op de grond kegelt?
VOORAL NIET STRAFFEN!!! 
Jouw kat zal dan wel vluchten en stoppen met wat hij bezig is maar heeft geen flauw benul waarom jij 
hem straft. Hij doet immers iets wat voor hem volkomen normaal is. Straffen zal hem alleen maar 
meer stress bezorgen en zal jullie band niet ten goede komen. 

Een huis vol kerstvierders

Krijg je veel bezoek tijdens de feestdagen dan kan je zorgen voor een VEILIG PLEKJE  waar jouw kat zich kan terugtrekken . Dit kan een aparte kamer zijn (waar je bezoek niet komt!), hoge vluchtroutes, … 

LAAT JOUW KAT ZELF BESLISSEN of hij bij de gezellige groep wil komen zitten en laat hem dan ook rustig doen. Wil hij een ‘aaike’ van je verre nicht of grappige nonkel dan zal hij dat zelf wel bepalen en duidelijk maken. Ook kleine kinderhandjes kan je best aanleren om op dat moment de kat met rust te laten. Ze worden er alleen maar grotere en betere kattenlovers van. 

Heb je een katje die er al vandoor gaat bij het horen van de DEURBEL? Zet jouw kat dan al apart voor je bezoek komt. Vraag hen niet aan te bellen maar een berichtje te sturen als ze voor de deur staan. Zo neem je al heel wat stress weg bij jouw kat. 
En ook al heb je het druk neem de tijd om even met jouw kat in de aparte ruimte te gaan zitten en ermee te spelen. 
Even spelen werkt voor elke kat stressverlagend. Ook verrijking met voederpuzzels en andere denkwerkjes kunnen hun nut dan goed bewijzen. 

Komt je kat gewoon rustig bij de groep zitten? Super! Beloon hem ook dan met een leuk speelmoment. Niet alleen fun voor jouw kat maar ook een ideale stressverlager voor jezelf. 

En jawel, sommige katten PLASSEN van STRESS. Als je bezoek hebt zijn er zoveel nieuwe geuren dat ze wel eens over de jassen van je gasten gaan plassen. Anticipeer hierop en berg de jassen en tassen veilig op. 

Je kan ook allerhande hulpmiddelen inzetten zoals oliën, CBD, bachbloesems, … Wil je hier graag meer over weten neem dan gerust contact op! Ik verwijs je graag door naar collega’s met expertise op dit vlak. Let op met middeltjes zoals bv. Vetranquil, daarvan wordt een kat alleen maar schijnbaar rustig. 

Het allerbelangrijkste is goed letten op de lichaamstaal en stresssignalen van jouw kat en hier tijdig op inspelen. 

En het allerbelangrijkste is gewoon … GENIETEN

 

Ik wens alle katjes en hun personeel alvast een vrolijke kerstperiode met heel veel liefde en warmte voor elkaar. Met genieten van de kleine dingen en de mooie hartverwarmende momenten. Met respect en liefde voor elkaar en voor onze viervoeters. 

Begin nu al met het vermeerderen van bronnen, het toegankelijk maken van een veilige kamer of hoge plekjes, met deurbeltraining en vuurwerktraining met oog op de eindejaarsperiode. In een volgende blog geven we tips voor oud en nieuw.

Dan sluit ik heel graag af met mijn allerliefste wensen voor een Merry Christmas of om het op zijn kats te zeggen “A VERRY HAPPY CATMAS”! 

Liefs, Sarah