Een winterwondervacht

Een mooie vacht de hele winter door! 

 

Alhoewel de vacht van jouw kat in de winter in de rustfase zit, verslijten de haren. Het is dus net een heel belangrijke periode om de vacht optimaal te houden. Dagelijks controleren en kleine klitjes meteen verwijderen is de boodschap. 

Hoe je dat aanpakt lees je in het stappenplan voor een winterwondervacht ♥ 

Heeft jouw katje nu last van klitten dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Aarzel niet om de hulp van een professionele kattentrimmer in te schakelen.

De vier seizoenen

In het voorjaar worden de oude, versleten wolharen (ook wel ondervacht, onderwol, pluizige haren genoemd) vervangen door nieuwe haren.

Tijdens de zomer worden de dekharen, de haren die voor de mooie kleur van jouw kat zorgen, vervangen.

Gedurende de herfst maakt de vacht zich volledig klaar om de winter te trotseren. En in de winter? Dan is de vacht in rust. De vacht van jouw kat is dan op zijn dikst.

Oh de vacht is in rust? Dat is super handig!
Dan hoeven we niks te doen …
Maar niks is minder waar want de vacht van jouw kat verslijt, elke dag een beetje meer.

 

Een versleten vacht 

In de winter worden de haren van jouw kat steeds droger en van slechtere kwaliteit. De haarschubben gaan openstaan en de vacht begint op prikkeldraad te lijken. Doorheen het hele seizoen gaan de haren meer en meer kapot.

Vaak is de luchtvochtigheid te laag zeker in combinatie met centrale verwarming of een knapperend haardvuur. Door droge lucht krijgt jouw kat een statische vacht en deze kan heel snel gaan klitten. Zorg voor een goede luchtvochtigheid van 50 a 55% door o.a. bakjes water aan je verwarming te hangen of op je kachel te plaatsen, een luchtbevochtiger te plaatsen, te douchen met de badkamerdeur open (brrrrr), …

Van het fleecedeken, waar we allemaal graag gezellig warm onderkruipen op een koude winterdag, krijgt jouw kat ook een statische vacht.

Ook ziekte, leeftijd, stress, voeding, verhuis, nieuwe familiale toestand, parasieten, … hebben een invloed op de gezondheid van de vacht.

Merk je plots een verandering in het gedrag en/of de vacht van jouw kat schakel dan tijdig hulp in.

 

Het stappenplan voor een mooie vacht een hele winter lang

The time is now

De eerste stap is een klitvrije vacht om de winter in te gaan. Een geklitte vacht geeft geen bescherming tegen de koude. Heeft jouw kat klitten en/of vilt dan is het de hoogste tijd om stappen te ondernemen. Je hoeft je nergens voor te schamen! Je hebt nu besloten om jouw kat te helpen en dat is het allerbelangrijkste. Vraag advies bij een kat- en vachtvriendelijke kattentrimmer. Deze kan je helpen de vacht van jouw kat in orde te brengen. 

Is de vacht van jouw lieveling volledig klitvrij? Joepie! Dan gaan we er ook voor zorgen dat het zo blijft. Want remember een wintervacht verslijt en kan door allerlei omstandigheden gaan klitten.

 

Over aaien en me-time

Het belangrijkste instrument om jouw kat te verzorgen heb je alvast in huis, nl. je VINGERS. Zorg daarnaast voor een SLICKERBORSTEL en een WIJDGETANDE KAM en je bent klaar om jouw kat te helpen met een klitvrije wintervacht.

Tijdens de contactmomentjes met jouw kat kan je al heel wat (beginnende) klitten opsporen. 

Aaien = dagelijks voelen = controleren met je vingers

Terwijl je geniet van een me-time momentje samen met je kat kan je voelen of er beginnende klitjes zijn. Pluis deze uit met je vingers of met de punt van je kam. Je houdt  de kam verticaal vast en met het puntje van de kam ga je achter de klit pakken en zo naar buitenuit (naar jou toe) de klit meenemen/uitkammen.

 Het is voor elk katje verschillende welk moment van de dag, welke plaats in huis of welke beloning werkt. Je kan alvast rekening houden met deze tips: 

 

♥ Zorg dat jezelf rustig bent en voldoende tijd hebt.

♥ Maak er een fijn moment van.

♥ Beloon met snoepjes of iets anders lekkers waar je kat verzot op is of las een speelsessie in.

♥ Kortom maak er een leuke positieve ervaring van en geen verplichting.

♥ Koppel het voor jezelf aan een vast moment dat jij hebt bv. elke dag voor je je pyjama aandoet ga je jouw kat controleren/kammen. Op die manier wordt het een gewoonte ook voor jouw kat.

Niks forceren! 

Voel je meerdere klitjes forceer jouw kat, en ook jezelf, niet om deze er absoluut uit te willen halen op datzelfde moment. Hou je kat goed in de gaten en stop VOOR dat jouw katje er helemaal genoeg van heeft. We gaan voor een positieve ervaring en geen strijd. Maak een inventaris voor jezelf op zodat je goed weet waar de klitjes allemaal zitten. Las per dag een extra moment in zodat je meerdere klitten in meerdere kleine keren er kan uithalen.

De klitten zitten meestal op de minder leuke plaatsen zoals de oksels, liezen, poep. Wissel dan voldoende af met leuke plekjes, je gaat de minder leuke “verstoppen”. Bv. jouw kat heeft een klitje aan de poep en aanraken is daar echt niet fijn … geef dan aaikes op zijn hoofdje en dan even “prullen” aan de klit en terug aaien aan het hoofdje en terug naar de klit enz.

Zijn er teveel klitten of denk je HELP het lukt me niet meer alleen … Roep dan tijdig de hulp in van een kattentrimmer. Deze kan je helpen met het verwijderen van alle klitten en zo kan jij zelf weer aan de slag met de dagelijkse controle.

Soms is het voor een kat te veel om met je handen of kam de klit uit te pluizen en lijkt het voor hem/haar een eeuwigheid te duren. Dan kan je opteren om de klit weg te scheren. Infomeer je dan eerst bij je kattentrimmer en ga samen tijdens een workshop aan de slag. Zo kun jij de klitjes bij jouw eigen kat leren wegscheren. Let zeker op met het wegknippen van klitten want een kattenhuid is dun en voor je het weet zit je met de schaar in de huid.

Buitenkatje

Is jouw kat verzot op het buitenleven en speelt jouw kat graag in de regenplassen en de sneeuw? Droog de vacht van jouw kat dan met een microvezeldoek (of gewone badhanddoek) bij het binnenkomen. Dit doe je best door mee in de richting van de vacht te strijken en droog te deppen. Ga zeker niet hard wrijven. Het belangrijkste is om de vacht losjes door te kammen. Zeker de oksels en liezen zijn vaak plekjes waar we klitten zien vormen bij buitenkatjes.
Is je kat geschoren check dan zeker steeds de huid! 

Elke kat is UNIEK 

 

Elk katje is uniek en elke situatie en omstandigheden zijn anders. Probeer uit en bekijk wat voor jouw katje het beste werkt. Bij katten is er geen standaard gebruiksaanwijzing.

 

♥ Zorg voor een dagelijkse controle op een rustig moment.

♥ Katten houden van voorspelbaarheid en controle. Hoe doe je dat? Door rustig te blijven, rustige bewegingen te maken en geen lawaai. Jouw kat geef je controle door geen dwang te gebruiken. Ligt jouw kat op de ene zij kam dan de andere, zit jouw kat recht kam dan de borst, …

♥ Ga zeker niet straffen! Dat zorgt voor een negatieve ervaring en de volgende controle- en kambeurt zal nog moeilijker verlopen.

♥ Roep tijdig hulp in van een deskundige! Wij zijn er om je te helpen!