KATTENTRIMOPLEIDING

   

Opleiding tot professioneel kattentrimmer

Kat- & vachtvriendelijk

Tijdens deze professionele kattentrimopleiding leer je alles om zelf aan de slag te kunnen als kat- & vachtvriendelijk kattentrimmer.

Een goede kennis van gedrag en het herkennen van stresssignalen zijn onontbeerlijk bij de uitoefening van dit vak. Je leert werken op een vachtbesparende manier d.w.z. je doet wat nodig is voor en in het belang van de kat. De juiste materialen en kennis van huid en vacht zijn hierbij heel belangrijk.

Live lesdagen, praktijkdagen en opdrachten

We werken met live lesdagen zowel voor theorie als praktijk. De interactie tussen lesgever en cursist is een absolute meerwaarde in een opleiding met dieren. Uiteraard houden we rekening met de coronamaatregelen die op dat moment van toepassing zijn.
Tijdens de praktijkdagen gaan we volop oefenen. Je gaat zelf de vacht voelen, beslissen wat je gaat doen en letten op het gedrag van de kat. Dit alles uiteraard onder begeleiding. Het belang van de kat komt altijd op de eerste plaats! Daarna ga je zelf aan de slag met minstens 10 oefenmodellen. Je neemt foto’s, maakt een filmpje en een verslag. Deze bekijken en evalueren we samen. Ook bij deze oefenkatten krijg je de nodige begeleiding.

gesloten facebookgroep

In een gesloten facebookgroep onderhouden we contact met elkaar en de andere cursisten. We plaatsen extra informatie, foto’s en filmpjes. Deze groep kan je altijd blijven raadplegen en na verloop van de opleiding nog de nodige tips & tricks uitwisselen.

gedragsadvies voor katten
gedragsadvies voor katten
gedragsadvies voor katten
gedragsadvies voor katten
gedragsadvies voor katten

WAT KAN JE VERWACHTEN?

gedrag

In de cursus leer je het gedrag van de kat ontdekken.  Wat wil de kat je vertellen met zijn lichaamstaal, hoe kan je stresssignalen herkennen en hoe pas je leerprocessen toe?  Kortom wat heb je nu eigenlijk op je trimtafel staan? Kennis van lichaamstaal en stresssignalen is een absolute must als je met katten werkt. Het is heel belangrijk om gedurende de gehele vachtverzorging hiermee rekening te houden. Aan deze module zijn een aantal opdrachten gekoppeld die je helpen bewust met gedrag bezig te zijn. 

Huid & vacht

We bespreken de anatomie van de kat, de anatomie en fysiologie van de huid & vacht,  de vachtgroeicyclus, huid- & vachtproblemen en je ontdekt de basis van vachtkleuren en patronen.

THEorie van de vachtverzorging

Wat is niet-invasief trimmen?  Welke materialen bestaan er allemaal en welke gebruik je als vachtvriendelijke trimmer?  Hoe bouw je een trimsessie op?  Wat met schoonmaak en hygiëne?  Hoe ga je in communicatie met de eigenaar?  Hoe werk je ergonomisch?  Het hanteren van de kat, hoe doe je dat?  Wat zijn de verschillende kenmerken per ras?  Hoe ga je om met bv. kittens, seniors en blinde katjes? 

EHBO

Een dierenarts maakt je wegwijs in de wereld van EHBO.  Zij legt je uit wat je moet doen indien eerste hulp nodig is zowel bij de kat als bij jezelf.  Wat zit er zeker in je EHBO-koffer wanneer je katten gaat verzorgen?

praktijkdagen

Tijdens de praktijkdagen ga je zelf aan de slag met de katten.  Je leert voelen, hanteren, kammen, borstelen, scheren, … Elke kat is anders en dus elke aanpak is ook uniek.  Je leert lichaamstaal en stresssignalen herkennen en hierop inspelen.  Je krijgt voldoende oefenmogelijkheden om vertrouwd te raken met de praktische kant van het trimmen. We begeleiden jou tijdens het hele proces. Je moet zelf geen oefenmodellen meebrengen. Heb je toch een katje dat kan dienen als model? Laat het ons gerust weten en dan bekijken we de mogelijkheden. 

opdrachten & oefenmodellen

Doorheen de opleiding maak je een aantal theoretische opdrachten. Deze tellen mee voor je theoretische beoordeling maar zijn er vooral op gericht je inzicht te geven zowel in katten als in je toekomstige praktijk.  Je gaat zelf op zoek naar (minstens) 10 oefenmodellen waarvan je een verslag in woord en beeld maakt en dat we samen bespreken. De ervaring leert dat dit geen enkel probleem is om deze oefenmodellen te vinden. We zijn er ook om je hiermee te helpen.

praktijkexamen

Op het einde van de opleiding leg je een praktijkexamen af.  Je krijgt voldoende tijd en de nodige begeleiding om deze tot een goed einde te brengen. We evalueren je gedurende de hele opleiding. Je kan het praktijkexamen als een extra praktijkmoment beschouwen.

BuSINESS 

Bij het opstarten van een zaak komt heel wat kijken. Waar moet je allemaal aan denken? Start ik in hoofd- of bijberoep? Welke prijzen vraag ik? Welke tools kunnen mijn business vergemakkelijken? Tijdens online webinars, opdrachten en teamwork brainstorming maken we je wegwijs.

TEAMBUILDING Activiteit

We brengen een bezoek aan een asiel, cattery, kattenshow, … De invulling van deze dag zal verschillen naargelang de noden van de groep en de mogelijkheden van dat moment. We zorgen steeds voor een leerrijk moment.

WEBINARS

Tijdens een aantal online webinars krijg je nuttige informatie om mee aan de slag te gaan. Enkele van onze sprekers zijn Dermagroom, Groomerplanet, Xerius, …

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

LESDAGEN

START 20/10/2022 – VOLZET 

Lessen:  20/10/2022 – 21/10/2022 – 24/11/2022 – 25/11/2022 –  15/12/2022 – 16/12/2022 – 19/01/2023 – 20/01/2023 – 09/02/2023 – 10/02/2023 – 02/03/2023 – 03/03/2023 – 24/04/2023 & 28/04/2023

START 02/02/2023 – nog 3 plaatsen vrij

Lessen:  02/02/23 – 03/02/23 – 9/03/23 – 10/03/23 – 23/03/23 – 24/03/23 – 20/04/23 – 21/04/23 – 11/05/23 – 12/05/23 – 15/06/23 – 16/06/23 – 07/09/23 – 08/09/23

weldra nieuwe data voor 2023

Lessen:  

De lessen starten om 10u00 en het einde is voorzien om 16u à 17u (afhankelijk van de leerstof en praktijk).
We ontvangen je graag vanaf 9u30 met koffie en thee.
Water, koffie, thee en tussendoortjes zijn voorzien gedurende de hele dag. Je dient enkel je eigen lunch mee te brengen. (koelkast en microgolf aanwezig)

pRIJS 

De prijs voor de volledige opleiding is 2175 Euro incl. BTW. en inclusief alle theoriedagen, praktijkdagen, teambuilding, webinars en begeleiding van de oefenmodellen (in overleg). Ook na het succesvol afronden van de opleiding kan je steeds bij ons terecht. 
Vraag naar de betalingsmogelijkheden indien je in schijven wenst te betalen.

HOE INSCRHIJVEN?

Je kan je inschrijven door een mailtje te sturen naar opleiding@katsense.be. Je ontvangt een bevestigingsmail met alle nodige informatie en algemene voorwaarden

Voor deze opleiding werken we met max. 6 deelnemers. Zo kunnen we iedereen goed begeleiden. Is de cursus volzet? Dan kan je je aanmelden voor de wachtlijst.

nog vragen?

Aarzel niet om al je vragen te stellen. Wij beantwoorden ze graag.
Je kan ons mailen op opleiding@katsense.be of bellen/sms’en naar 0474/539421

 

gedragsadvies voor katten
gedragsadvies voor katten

Praktijk-
dagen

Ik heb de opleiding bij Katsense gevolgd. Dit is een hele goede opleiding waar je heel veel leert en vol vertrouwen afstudeert. Super docenten met een persoonlijke aanpak!

Inge Janssen - Catsie

Ik volgde deze opleiding en kan je deze helemaal aanraden. Trimmen met oog op het welzijn van de kat ! Topdocenten waar je alles kan aan vragen.

Sinaïda Dieryckx - Catnificent

UNIEKE PROFESSIONELE KATTENTRIMOPLEIDING IN BELGIË!

  ONTDEK WAT JE ALLEMAAL LEERT TIJDENS DEZE
KAT- & VACHTVRIENDELIJKE OPLEIDING.