Languit luieren

Zomer, zon, genieten van de warmte en lekker niks doen … ⛱️
Het klinkt super zalig!!

Onze katjes zijn alvast meester in het languit liggen en niks doen als de temperaturen de hoogte inschieten.

Hmm en anders eigenlijk ook. ?

Hoe ervaren onze fluffy vrienden deze warmte eigenlijk?
Hoe zorgen we voor verkoeling?
Wat doen we wel of net niet aan die oh zo dikke vacht?
En laat de zon zijn sporen na op een kattensnoet? ?

 

Hoe warm is TE warm?

Katten kunnen heel goed tegen de warmte. Onze huistijgers zijn van nature savannedieren. Hun thermoneutrale temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden. Dus … ze hebben het graag warm.

Denk maar aan de kartonnen dozen waar ze graag inliggen of languit voor het haardvuur. Of de warmtematjes waar de seniors graag hun dutje op doen.

Maar?!

Als een kat, om welke reden dan ook, stress ervaart dan verhoogt het metabolisme. Hierdoor wordt er meer warmte aangemaakt en die warmte moet de kat weer kwijt geraken. Katten kunnen stress ervaren door bv spanningen in huis, een ritje naar de trimmer of dierenarts, ziekte, pijn, …

Dus laten we hun RUST respecteren en de nodige VERKOELING aanbieden. Zo hebben onze katjes de keuze om er gebruik van te maken. En laat katten nu verzot zijn op KEUZE.

 

Verkoelingstips

Hoe kunnen we onze katten helpen om de warmte te trotseren?

? Laat ze vooral lekker lui zijn, beperk speelmomenten en doe zeker geen wilde spelletjes. Hou de speelsessies voor tijdens de vroege, koele ochtend. Introduceer bv. geen nieuwe moeilijkere voerpuzzels maar hou deze voor als het weer wat koeler is.

? Zorg voor voldoende schaduwplekken en laat de kat zelf kiezen waar hij gaat liggen (ook al is dit soms in de volle zon).

? Ook verluchting en ventilatie is belangrijk. Let wel op met kantelramen. Je kan beschermstukken kopen om te vermijden dat je kat vast komt te zitten.

? Voorzie voldoende drinkwater en ververs dit meerdere keren per dag. Katten drinken nauwelijks van lauw water. Pas op met ijskoud water want daar kunnen ze darmklachten van krijgen. Maak een variatie tussen kraanwater, regenwater, bronwater, …

? Geef je jouw kat natvoer of rauwvoer voeg er dan extra water aan toe. Zo krijgen ze meer water binnen. Voldoende vocht is sowieso belangrijk voor nieren en blaas.

? Zet een kom/schaal/zandbak met water met daarin ijsblokjes of pingpongballetjes of speelgoedvisjes. Waterpret verzekerd! De natte pootjes en de wasbeurt achteraf zorgen voor verkoeling.

? Leg een koelmat die je enkel moet natmaken. Liefst niet eentje met koelvloeistof want dat is gevaarlijk voor katten. Heb je een kat die graag klauwt dan kunnen kattennagels zorgen voor gaatjes en lekkage. De Ice Pod van Scratch & Newton is bv. een goede keuze. Ook een natte handdoek is een goed alternatief. 

? Je kan een bevroren waterfles voor een ventilator zetten om de ruimte af te koelen. Of in een handdoek wikkelen en in de buurt van jouw kat leggen. De meeste katjes liggen niet zo graag voor de airco. Uitzonderingen zijn er uiteraard altijd. Geef jouw kat altijd de keuze om ergens anders te kunnen gaan liggen.

? Als je katten buitenkomen kan je ook je terras natspuiten, parasols neerzetten of een shaduwdoek over de kattenren hangen. Mogen jouw katten vrij in de tuin dan is een plekje onder de struiken of bomen zalig om te vertoeven. 

? Vaak lees je over kattenijs, hou er rekening mee dat katten hier ziek van kunnen worden (diarree) en dit juist uitdroging tot gevolg kan hebben, denk ook aan de ‘brain-freeze’. Wees er dus voorzichtig mee

? Vermijd onnodige autoritten. Moet je toch een verplaatsing maken met je kat doe het dan in de vroege uurtjes. Voor een noodgeval naar de dierenarts? Leg een lauwe natte handdoek onder je kat.

 

Oververhitting? Ja dat kan!

Let op volgende signalen ✔️ lusteloosheid ✔️overgeven ✔️kwijlen ✔️ koorts ✔️hijgen!!!!

Naar de dierenarts is de boodschap!

Hijgen bij katten is altijd een ernstig signaal!! Dit is niet zoals bij honden om te zweten. Katten zweten via hun voetzooltjes

Leg lauwe natte handdoeken ONDER je kat en geef KLEINE beetjes WATER te drinken

 

Jasje uit of aan?

De vacht van de kat isoleert het lichaam op zo’n manier dat de lichaamstemperatuur wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om je kat niet te ‘ontwollen’, niet alleen omdat dit héél onnatuurlijk en onnodig is, maar ook omdat de ondervacht enorm van pas komt tijdens warme temperaturen. Ook het preventief scheren om de kat te “verlossen” van zijn warme vacht is geen oplossing. De vacht kan dan niet doen waarvoor het gemaakt is.

Helaas gaat de onderwol er vaak nog uit. Want dat staat toch zo fris een korte coupe? Dat is niet de bedoeling! De ondervacht komt gemakkelijk los, gelukkig maar. Want als je kat blijft vastzitten in bv. een struik, wil je niet dat hij zich pijn doet. Het haar is dus gemaakt om los te komen. Dat betekent echter niet dat die vacht eruit moet, of dat je minder rui gaat hebben als alles eruit gaat. Integendeel, ontwollen betekent meer haren in huis omdat de cycli van de vacht verstoord zijn. Als we onze katten willen helpen in de hitte, blijven we van de vacht best af.

Wat kan je dan wel doen om je kat te helpen met haar vacht?

? Maak de vacht van je kat nat. Je kan dit doen met een vochtig microvezeldoekje of je natte handen. Strijk altijd met de richting van de haren mee. Het water verdampt en koelt het lichaam af. De kat zal haar vacht aflikken waardoor ze alweer meer afkoelt. Deze handeling neemt ineens ook alle dode haren weg waardoor je minder haren in huis hebt. Dubbele winst dus.

?Zorg voor een klitvrije vacht! Want deze zorgt voor een optimale temperatuurregeling en bescherming van de huid. Heb je een echte waterrat? Dan kunnen de talloze waterspelletjes sneller voor klitjes zorgen. Ook het langere languit liggen op hun favoriete ligkant kan sneller klitjes veroorzaken.

? Heeft jouw kat toch klitten of vilt raadpleeg dan zo snel mogelijk je kattentrimmer. Deze kan je kat op een efficiënte manier snel hiervan verlossen. Zo zal je kat zich meteen beter voelen. Bij extreme hitte vraag je best een afspraak tijdens de koele ochtenduren. Misschien heeft jouw trimmer wel airco. Dat is heel fijn want dan is het in het trimsalon alvast koeler. Maar hou er rekening mee dat de autorit ook warm is en stress met zich meebrengt

? Is jouw katje omwille van vervilting of klitten toch geschoren breng dan zeker ook een beschermde laag aan of hou hem uit de zon (ook achter de venster). Een kattentrimmer die vachtbesparend werkt zal enkel de viltplekken/klitten eruit scheren en de vacht op die plaatsen zo lang mogelijk laten.

 

Je kat kan verbranden!

Een goed behaarde huid zal niet snel verbranden.
Het is opletten geblazen als jouw katje volgende kenmerken heeft:

? weinig haar op de oorpuntjes
? witte oortjes
? witte neusbrug
? recent geschoren
? een naaktkat is

SMEREN IS DE BOODSCHAP!

Zeker katten met witte oren die buiten komen staan er om bekend om huidtumoren op de oorpunten te ontwikkelen. Maar elke kat met wit aan zijn oortjes is gevoelig voor zonnebrand. Ook katten met dunbehaarde oorpuntjes!
Zelfs als ze binnen achter het raam in de zon liggen kunnen ze verbranden.

Naaktkatten laat je best niet buiten, tenzij ze van kop tot teen ingesmeerd zijn. Of eventueel iets aan hebben om hun lijfje te bedekken tegen het verbranden. Zorg er dan wel voor dat jouw katje dit gewoon is. Anders zorgt dit weer voor extra stress.

Het is belangrijk een zonnebrandmiddel speciaal voor dieren te gebruiken. Katten wassen zich vaak dus het product moet veilig zijn om vergiftiging te voorkomen. Je kan bv. Dermoscent Sunfree gebruiken.

Zo nu kunnen jullie, zowel baasjes als katten, zorgeloos genieten van de warme dagen in de schaduwrijke met water voorziene plekjes en goed ingesmeerd. ?️

Katsense ♥